Bøgerne fra Lademann, som jo hovedsagelig er titler udsendt i diverse af forlagets bogklubber, har lidt den kranke skæbne, at de i store antal er blevet (og stadig bliver !!) smidt ud. Enten af snobberi eller - forhåbentlig - blot fordi de altid har optrådt i rigelige mængder.

  Denne fremfærd har imidlertid ført derhen, at bøger med bare nogenlunde ubeskadigede og velholdte smudsomslag begynder at blive sjældne. Især udgaverne i det lille format fra den oprindelige Bogklubben Union og Skrifolas Kriminalbibliotek er der nu om dage meget langt imellem, at man ser. Det samme er i nogen grad tilfældet med titlerne i mellemformat fra Forlaget Union.

  I mange hjem blev omslagene desuden kasserede, fordi ejerne syntes, at bøgerne pyntede bedre på hylderne uden. De tidlige omslag var måske heller ikke så spændende og farvestrålende, som de senere blev. En del blev i øvrigt genbrugt fra de tilsvarende titler i serien "Lommeromanen".

  De første smudsomslag har en ret dårlig papirkvalitet, hvilket naturligvis ikke hjælper, når de bliver ældre. Især dags- og sollyset har været hårdt mod papiret, ikke blot har det fået ryggene til at falme, men det har også tørret papiret så meget ud, at det ofte simpelthen knækker og smuldrer.

  Bøgerne har efterhånden også alderen imod sig. De nyeste udkom i midten af 1980'erne og er altså tæt på at runde de 30; temmelig mange er i nærheden af de 50.

  Som det vil ses på siden, er der stor variation i omslagenes udseende. Rigtig mange er udført med fin omtanke i forhold til bogens indhold. Et kig på de viste eksempler, giver desuden et godt indtryk af de skiftende tiders opfattelse af et godt bogomslag.

  Hvis man interesserer sig for bogillustrationer og tegnekunst fra perioden, er der også noget at hente i Lademanns udgivelser. Forlaget gav mange opgaver til såvel danske som udenlandske tegnere, både til at lave omslagene og i flere tilfælde til at illustrere hele bogen.

  Endelig bør det huskes, at en del titler af danske forfattere faktisk - så vidt jeg ved - er første udgaver (f.eks. af Else Fischer, Poul-Henrik Trampe, Jørn Riel og Torben Nielsen).
  For mange af de udenlandske forfatteres vedkommende er der blandt det udgivne tale om den eneste udgave på dansk (af Erle Stanley Gardner, Ed McBain, Donald E. Westlake for blot at nævne nogle).
  Man var også tidligt ude med en del udenlandske forfattere, f.eks udgav man Ken Follett i 1980, før nogen rigtig havde hørt om ham herhjemme.

  Skulle besøgeren på denne side evt. være interesseret i yderligere oplysninger om Lademann og udgivelserne derfra, kan jeg varmt anbefale at studere den liste over forlagets krimi- og spændingsbøger, som i 1994 blev udgivet på forlaget "Bibliomanen". Listen er et imponerende stykke detektivarbejde (ISBN 87-90011-07-4), 53 sider i A5 format.
  Udgiveren har ikke flere på lager, så den vil kun kunne købes antikvarisk (hvis man er meget heldig!!). Den er formentlig ikke til at låne på biblioteker (håndbog!). - Men heldigvis er den tilgængelig som gratis download fra udgiveren Klaus Johansens hjemmeside. Det er en pdf-fil på 5,1 MB. Man skal søge et stykke ned blandt de downloads, der tilbydes (og måske blive fristet af nogle af de andre bibliografier på listen?) inden den dukker op (Forlaget Skrifola/Lademann). Et klik her hjælper på vej. (Åbner i nyt vindue!).

  Børne- og ungdomsbøgerne fra Lademann er et kapitel for sig, men de ligger udenfor denne oversigt. Det samme gælder alle de mange fagbøger. Et par eksempler vil dog nok snige sig ind på siden.

Men - kig på siden og klik på billederne. Måske kan det vække lidt minder? Eller måske endog lyst til at læse eller genlæse nogle af bøgerne. De ældre titler bliver - i givet fald - ikke nemme at finde, slet ikke i pæne, komplette eksemplarer, så jeg ønsker jer: God Jagt!